LITERATURE ATTACK

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Οι υποθετικοί λόγοι ζωντανεύουν

...Μια απλή, διστακτική ιδέα για αναπαράσταση των υποθετικών λόγων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας μέσω θεατρικού αυτοσχεδιασμού λειτούργησε ως σπίθα που πυροδότησε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών του Α1: οργανώθηκαν, συνεργάστηκαν, σκηνοθέτησαν, βιντεοσκόπησαν και επεξεργάστηκαν το υλικό που μόνοι τους παρήγαγαν -η επιμονή και το μεράκι της Μαρίας Β. έπαιξαν καταλυτικό ρόλο...

Το πραγματικό, το μη πραγματικό, το προδοκώμενο, η αόριστη επανάληψη στο παρόν και μέλλον, η απλή σκέψη και η αόριστη επανάληψη στο παρελθόν εν δράσει!




...Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο δεν ήταν η οργανωτικότητα και η αυτενέργεια των παιδιών. Γνωρίζω ότι οι δημιουργικές τους δυνατότητες συχνά ξεπερνούν τις δικές μου προσδοκίες. Αυτό που με εξέπληξε ήταν η επίδοσή τους στο τεστ στους υποθετικούς λόγους -ναι, τεστ!- που έγραψαν την επόμενη μέρα. Οι επιδόσεις τους ήταν καλύτερες από κάθε άλλη φορά!


Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Απαγορευμένη εκπαίδευση

Το παρακάτω ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε 10 θεματικά επεισόδια, που το καθένα παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σχολείου και έξω από αυτό. Τα θέματα περιλαμβάνουν την ιστορία του σχολικού συστήματος, την εξουσία και δύναμη στα σχολεία, την αξιολόγηση και το διαχωρισμό των μαθητών, την κοινωνική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το ρόλο των εκπαιδευτικών και των οικογενειών. Η ταινία περιέχει  30 λεπτά κινουμένων σχεδίων και μια φανταστική δραματοποιημένη ιστορία που συνδέει τα επεισόδια. 
 
Σκηνοθεσία: GERMAN DOIN
Χρονολογία: 2012
Χώρα: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν δύο φράσεις:

"Όλα αυτά στην πραγματικότητα έχουν ειπωθεί από τον Piaget ήδη από τη δεκαετία του '50, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα λόγω τεμπελιάς"

"Αν η διδασκαλία δε σου φέρνει χαρά, δεν εκπαιδεύεις"